Reportasje fra Nattcup vinteren 2001/2002

[Innbydelse] [Resultater 01/02] [Resultater 00/01] [Resultater 99/00] [Påmelding] [Påmeldte]

Klart for spennende og tett jaktstart

NATTCUP 2001/2002, KRÅKENES: Onsdag den 13. mars er det klart for vinterens siste nattcupløp med start på Kråkenes i Langeskogen. Det blir jaktstart, der starttidene er regnet ut på bakgrunn av vinterens fem første nattcupløp. Løypene, og da særlig langløpen, byr på en del veivalgsproblematikk - og i langløypen er det også krav til tempoveksling, så her kan det bli spennende med mange endringer i teten! Først ut i langløypen er Rune Nygaard og Annemarie Madsen, mens det i kortløypen er Sturla Stenshaug og Bjørg Kocbach som skal ut først. Samlingsplassen er under tak med lys - som i fjor - så her blir det trivelig både for løpere og tilskuere. Meld deg på nå!

Av JAN KOCBACH


Egner seg godt for nattorientering
Kartet som benyttes på vinterens siste nattcupløp er Bueskytterbanen-kartet til Bergens Turnforening i målestokk 1:5000 - det samme kartet som ble benyttet på tilsvarende løp i fjor. Kartet har et rikt stisystem, som har gjort det mulig å legge løyper med mange veivalgsmuligheter, samtidig som det er mulig å holde relativt høy løpshastighet siden bunnen er fin. Og på den krevende finorienteringen fra stiene og inn i postene er det lett gjort å få seg noen små æresrunder dersom man ikke senker farten tilstrekkelig - det kan både den ene og den andre skrive under på etter løpet i fjor. Det er ikke alltid like lett å justere løpstempoet inn i postene på en jaktstart - når man vet at konkurrentene jager like bak! Ikke engang når man heter Rune Nygaard og er en av kretsens beste o-løpere, så lenge man vet at 6 løpere jager innenfor 1 minutt bak.

Vinnertid på under 30 minutter?
Langløypen er 3.0 kilometer lang - like lang som fjorårets - og i fjor klarte de tre beste å komme gjennom løypen på i overkant av 26 minutter. I år er det litt flere poster og litt mindre stigning - så vinnertiden kommer nok til å ligge i underkant av 30 minutter i år også. I fjor var alle løperne under 61 minutter - så det samme burde vel være mulig i år også.

Kortløypen er på ca. 1.7 kilometer, og her er det atskillig lettere orientering enn i langløypen med alle poster innenfor 50 meter fra sti (men allikevel med noen utfordringer) - så vinnertiden her vil nok komme ned i rundt 15-20 minutter. I fjorårets jaktstart var det relativt dårlig oppmøte i jaktstarten i kortløypen - så det håper vi bedrer seg i år. Jaktstart er gøy!

Snø i terrenget?
Det ligger litt snø i terrenget, men det er ikke så mye snø at det er noe problem å avvikle årets siste nattcupløp som planlagt.

Reprise fra i fjor i HA?
I fjor ble det seier til Rune Nygaard - ett fattig sekund foran Bjarte Eikanger og med ytterligere 6 sekunder ned til Per Arne Aadland på 3. plass i herrenes langløype. Ut i fra årets startliste ser det ut som om det samme fort kan skje i år - men i tillegg til disse tre er det ytterligere 4 løpere som kommer til å være med og kjeme om tittelen som Bergens nattkonge:


1. Nygaard, Rune
Starttid: 00:03
(Gular)

Rune Nyaard er en av kretsens absolutt beste o-løpere, og en av dem som trener mest seriøst. Rune fikk sitt nasjonale gjennombrudd som orienteringsløper på natt-NM på Stord tidlig på 1990-tallet med medalje. I nattcupen kan han vise til en rekke enkeltseire, og hans beste sammenlagtplasseringer er 1. plassen i fjor og 2. plassen i forfjor. Rune sin styrke i forhold til hans argeste konkurrenter er nok hans løpskapasitet. Runes utfordring blir å holde hodet kaldt, og ta de riktige veivalgene.
2. Eikanger, Bjarte
Starttid: 00:42
(Gular)

Kretssekretær. En av de i kretsen som trener mest, og er derfor veldig løpssterk. Med bare 39 sekunder frem til Rune kan han fort få kontakt - og da kan alt skje! Er spurtsterk - og den lange, rette innspurten på fast underlag passer nok Bjarte perfekt... I fjor ble Bjarte slått med 1 sekund i innspurten av Rune.
3. Matthey, Thierry
Starttid: 00:59
(Gular)

Treningsvillig sveitser - kan løpe veldig sterke løp, og med denne utgangsposisjonen kan det bli spennende....
4. Bakkejord, Jan Harald
Starttid: 01:02
(Gular)

Jan Harald Bakkejord er en av de mest treningsvillige o-løperne i Bergen - og når han får det til er det få som slår ham! Er nok bedre om dagen enn om natten - men det kan fort bli tett på årets jaktstart.
5. Buanes, Trygve
Starttid: 01:08
(Viking)

Ung og treningsvillig. Hadde beste tid i jaktstarten på nattcupen i forfjor. Trygve løper ofte godt på fellesstarter og jaktstarter, og har blant annet vunnet to-mila i Samnanger.
6. Aadland, Per Arne
Starttid: 01:09
(Gular)

Per Arne Aadland var i flere år kretsens beste løper og har løpt mange gode stafetter for NTHI. Vant nattcupen klart for 2 år siden, og var nummer 3, 7 sekunder bak i fjor. Han er nok ivrig etter å ta hjem nattseieren i år igjen.....
7. Fjærestad, Jan
Starttid: 01:14
(Askøy)

Veteran - og har vært blant kretsens aller beste løpere i mange år. Sikker på orienteringen. I fjor måtte han bryte på jaktstarten fordi lyset gikk - men i år burde han virkelig ha muligheten med denne startposisjonen....
8. Hermansen, Trygve
Starttid: 02:52
(Østmarka)

Svært god o-løper fra østlandet - men ikke så god i Bergens-terreng? Blir nok vanskelig å tette luken på 1.30 opp til de 7 i teten...

Resten av startlisten finner du her.

Tett også i de andre klassene
Også i de andre klassene er det tett. I DA blir det nok Annemarie Madsen (ut først) og Helen Martinsen (ut 1.07 bak) som kjemper om seieren - som i fjor. Fjorårets løp endte med seier til Annemarie Madsen, som da gikk ut på 2. plass. I år er det Helen Martinsen som er i utfordrerposisjonen - og det med atskillig bedre selvtillit og resultater og vise til enn det som var tilfelle i fjor. Så her kan det bli spennende. Ikke minst i og med at løpssterke Helen går ut med Trygve Buanes, Per Arne Aadland og Jan Fjærestad henholdsvis 1, 2 og 7 sekunder bak seg.

I kortløypen er det Sturla Stenshaug fra Bergenslærerne som ligger først blant herrene, 50 sekunder foran Geir Atle Kristiansen fra Gneist og med Per Harald Johansen og Kjetil Damm på de nest plassene. Kortløypen er relativt enkel, men det er flere veivalgsmuligheter som gjør at det kan bli endringer i teten dersom man ikke velger det optimale veivalget...

I den korte dameløypen er Bjørg Kocbach i tet etter 5 løp, 1 minutt foran Ingelin Sognnæs - begge to fra Bergens Turnforening. Ned til tredje plass er det ytterligere 3.30 - så det blir nok disse to det står mellom....

Startliste

Påmelding til løpet
Meld deg på til løpet her innen midnatt mandag 11. mars.. Dersom du ikke er påmeldt i tide, kan du risikere å måtte tegne løype selv - og vil da ikke få delta på jaktstarten.

Linker