[Innbydelse 2006] [Resultater 2006] [Resultater 2005] [Resultater 2004] [Påmelding] [Påmeldte]

Sesongåpning med hageløping - men uten snø

Mange smilende mennesker i skogen!
SPRINTCUP 2006, VARDEN: Mens store deler av Norge sliter med mye snø og avlyste løp, er sesongen offisielt i gang i Bergensområdet med tirsdagens første løp i sprintcupen i snøfritt terreng ved Varden i Fyllingsdalen. Hele 200 løpere stilte til start og ble servert flotte sprint-løyper. Arrangørene slet dessverre med at svært mange løpere ignorerte forbudet mot hageløping - og at de dermed fikk en svært sint beboer på nakken. Det ble to nye vinnere i hovedklassene i sprintcup-sammenheng denne tirsdagen. Blant herrene viste junioren Espen Rognsvåg at han har jobbet godt med o-teknikken i vinter og kan få det skikkelig til når alt klaffer - mens Christiane Trösse tok sin første sprintcup-seier i dameklassen.
Av JAN KOCBACH

Forbudt område er forbudt
I PM før løpet sto det tydelig skrevet "Merk at hager som vanlig er strengt forbudt område (det er veivalg der man må styre unna hagene)". Allikevel var det jevn trafikk av o-løpere gjennom hagen til en av beboerne på Einerhaugen denne tirsdagskvelden. Løypeleggerne burde nok ha lagt strekket på en måte som gjorde det mindre fristende å ta snarveien gjennom hagen, men det er ingen unnskyldning.

Her er strekket og den forbudte hagen vist.
Den uheldige hageeieren ble skikkelig forbannet etterhvert som trafikken ikke viste antydning til å avta - og etterhvert var arrangøren nødt til å utplassere vakt som avviste nærmere 50 løpere som prøvde seg på hageveivalget. For å sitere en o-løper på Gular sin sladder-side: "Hvis sprintorientering skal kunne arrangeres i urbane områder må denne praksisen stoppe. Der er ulovlig og det er juks!" Altså o-løpere: Neste gang leser dere kartet nøye, og holder dere unna hagene!

En veldig fornøyd Rognsvåg tok hjem seieren i årets sesongåpning i Bergen.
Endelig fullklaff
Etter store treningsmengder gjennom hele vinteren - både med og uten kart - kunne Espen Rognsvåg strekke hendene i været etter tirsdagens sprintcup med vissheten om at treningen har hjulpet. Espen har nok vært blant de aller ivrigste løperne i kretsen når det gjelder o-teknisk trening denne vinteren - bare i forrige uke ble det 7-8 timer ute i terrenget med kart i hånden for junioren. - "Før start var jeg veldig bestemt på å holde tempoet nede for å finne flyten i orienteringen og ligge mest mulig på forskudd," forteller Espen om løpet. Etter en sleiv på 10-12 sekunder på 1. post klarte han å holde hodet kaldt og ikke la seg påvirke av bommen - noe han har trent bevisst på. - "Jeg hadde sterk fokus på å ha riktig retning ut av postene slik som vi trente på på søndag. Når jeg kom i mål følte jeg ikke at det hadde gått særlig fort med meg, men at jeg hadde løpt bortimot bomfritt, og i etterkant viste det seg jo at det har gått rimelig fort likevel," fortsetter en meget fornøyd Fana-løper.

Med tiden 12.44 kom Espen seg like i underkant av vinnertiden som løypelegger Rune Nygård stipulerte. Bare 3 sekunder bak Espen fulgte Bjarte Eikanger, med Jan Kocbach på plassen bak som dagens tredje mann under 13 minutter.

Christiane Trösse vant en knepen seier på Varden.

Tett hos damene også
I dameklassen ble det også et tett oppgjør om seieren - her vant til slutt Christiane Trösse med tiden 16.33, og var med det 4 sekunder foran Randi Hole. Her løp forøvrig Randi best i den første delen av løypen som besto stort sett av terreng, mens Christiane tok over ledelsen etterhvert som løypen fikk mer gatepreg. På de neste plassene fulgte Anne Kari Vikingstad og Marit Nipen.

Yngre løpere med sterke tider
Blant de yngre løperne var Morten Westergård som vanlig best i H16-18 - men i dag måtte han se seg slått med over halvminuttet av vinneren i H19. Mer imponerende var Lasse Solheim sin innsats. Fana-gutten som vant H13-15 klassen kom seg gjennom sprintløypen på 13.59 - og hadde dermed bare 6 løpere foran seg på resultatlisten totalt. Litt bittert for Lasse var det nok at en av de 6 var storebror Stian Solheim som også ser resultatene av god trening i vinter og kom i mål 19 sekunder foran Lasse.

Blant jentene i de yngre klassene har Heidi Bjørndal begynt å peke seg ut som eneren. Hun vant D13-15 klassen klart med tiden 18.00, og var med det også nesten minuttet raskere enn Torill Sjødin Drange som vant D16-18 klassen. Forøvrig var det bare 4 damer som var raskere enn Heidi totalt denne tirsdagen, så alle dameløperne i kretsen må nok snart begynne å se opp for Heidi...

Godt fremmøte i nybegynnerklassen
Til tross for at det fortsatt er tidlig på våren (eller sent på vinteren om du vil) stilte hele 45 nybegynnere til start på Varden - og det før klubbene har kommet skikkelig i gang med nybegynnerkurs. Raskest av alle var Ole Kristian Nese, som kom seg gjennom løypen på i overkant av 9 minutter. Under 10 minutter kom også Erlend Soltvedt og Andrè Dyrstad blant guttene, mens det blant jentene ble seier til Else Mathilde Buvik på en tid i underkant av 11 minutter. Vi legger også merke til at et nytt medlem i Hordaland O-krets, BSI, markerer seg på nybegynner-listen; Nathalie Puaschitz fra BSI løp inn til en fin 2. plass i damenes nybegynnerklasse.

Video?
Jeg filmet litt i skogen under tirsdagens sprintcup (blant annet ble en hageløper tatt på fersken) - og prøver å få lagt ut en film på Google Video i løpet av noen dager for å se litt på hvilke muligheter som finnes på den fronten. Foreløpig kan du ta en titt på denne videoen fra HL/OLL 2005 og 2004 laget av Tine Fjogstad i NOF, som jeg har lagt ut på internett for å få en smakebit på mulighetene.