Kartutsnitt fra KM ultralang (øverst) og KM sprint (nederst).

KM sprint og ultralang på nye kart

HOK RANKING 2006, FANA: HOK rankingen 2006 fortsetter med KM sprint og KM ultralang helgen 13.-14. mai. Lørdagens sprint arrangeres i et område der det ikke er løpt o-løp siden 70-tallet, da to-milen krysset terrenget. Arrangørklubben Fana lover spennende og tette dueller på et nylaget kart som kombinerer raskt og hardt underlag med relativt raskt skogsterreng. På søndagens KM ultralang er det andre egenskaper som settes på prøve - på naturskjønne Solbakkefjell med utsikt mot både Gullfjell-massivet og langt ut i havgapet skal løperne prøve å holde konsentrasjonen på kart og løype gjennom en skikkelig styrkeprøve. Starten for de to lengste løypene er lagt helt til toppen av Solbakkefjell! Arrangørklubbens Atle Alvheim forteller om krevende løyper i variert terreng - og lover løperne i langløypen en ekstra konsentrasjons-prøve helt mot slutten av løypen...
Av JAN KOCBACH

KM sprint lørdag
KM-Sprint er dette året lagt til Kuventræ i Os, ett ukjent område for de under 50 i hvertfall. Løpslederen erindrer at 2-milen krysset gjennom området en gang på begynnelsen av 70-tallet, men det var sannsynligvis sist gang det var O-løp i dette terrenget. Terrenget består av en del små terrenglommer med til dels veldig lettløpt terreng, en ås med vanlig skog og mye stier, ett industriområde under utbygging og området rundt Os Vidaregåande skule som er svært lettløpt.

Bilder fra terrenget for lørdagens KM sprint på Kuventræ i Os.
Lengste løypen er ca 2,2km og er prøveløpt av Espen Rognsvåg på 13,05. Det skulle gi en km.tid på under 6 min, hvilket er heller sjelden på Vestlandet. Så her er mulighet for å sette ny vestlandspers!! Samlingsplassen gir gode muligheter for å følge løperne i siste del av løypen, så ta gjerne med kikkert!

Samlingsplass og start er lagt til Kuventræ barneskule som ligger i tilknytning til et stort idrettsanlegg, med fotballstadion, (hvor Brann og andre storheter er blitt slått ut av cupen), diverse grus- og krøllgressbaner,idrettshall og i august skal det også stå ferdig en ny bade- og svømmehall. Av sikkerhetsmessige grunner vil noen kortere strekninger i de 3 lengste løypene være merket med "tvunget" vegvalg. Dette er avmerket på kartet og i postbeskrivelsen.

Fremmøte
Det vil være merket fra krysset Byvegen (gamle E39) / Idrettsvegen ca 1,5km nord for Osøyro. Parkering: På anviste plasser, Avstand parkering - samlingsplass: Inntil 600m å gå langs veg.

Småtroll og N-Åpen
Småtrollkartet er skikkelig kart i farger, men i målestokk 1:2500. Løpere i løype 4 og 5 kan man ha synskontakt med rundt hele løypa, uten å bevege seg mer enn 50 m fra samlingsplass. Småtroll og de 3 korteste løypene kan løpes uten O-sko eller støvler, her er det tørt!! Vi vil selvfølgelig åpne for start i N-Åpen en time før ordinær start.

KM ultralang søndag
KM ultralang går på et nyutgitt kart i området rundt Almeland, der både Solbakkefjell, Totland og de flotte skråliene mellom Totland og Bontveitvegen med granskog med fin bunn er med. Arrangør Atle Alvheim lover flotte løyper i flere forskjellige terrengtyper - fra åpent myr-terreng på toppen av Solbakkefjell, via høyreist furuskog med mange hjortetråkk i skråliene rundt Solbakkefjell og på "Havet"-platået til granskog med fin bunn på begge sider av Bontveitvegen. Dermed må løperne hele veien avpasse farten og orienteringsteknikken etter forholdene - og det blir nok den mest komplette og utholdende o-løperen som stikker av med seieren. "Det viktige her er å holde et jevnt tempo hele veien," er Atle Alvheim sitt siste råd til løperne.

Bilde fra terrenget for søndagens KM ultralang.

Tre forskjellige starter
Det er hele tre forskjellige starter denne søndagen. De to lengste løypene skal helt opp til toppen av Solbakkefjell for å starte - og får dermed tid til å nyte utsikten allerede før start. Nybegynnerne starter ved samlingsplass, mens de andre løypene starter omtrent halvveis opp til Solbakkefjell.

Fremmøte
Fremmøte er Gymmeland - med avkjørsel fra E 39 ved Bontveitvegen. Parkering i tilknytning til samlingsplass, avgift kr. 20 som går til grunneier.

Innbydelse og påmelding
Innbydelsen til HOK ranking 2006 finner du her - der du også finner link til innbydelse/påmelding for dette løpet.