Innbydelse   Resultater 04/05   Resultater 03/04   Resultater 02/03   Påmelding   Påmeldte 

Spenning til siste slutt i nattcup'en

NATTCUP 2004/2005, MUNKEBOTN: Det ble spennende tvekamper gjennom hele løypen i både herreklassen og dameklassen i gårsdagens nattcup-finale. Aller tettest var det i herreklassen, der hele 6 løpere var med i tetkampen i løpet av løypen. Til tross for bomming holdt Rune Nygaard sin ledelse fra start til mål - til slutt var han 15 sekunder foran dagens raskeste, Trygve Buanes, i mål. Blant damene var det også den som gikk først ut på jaktstarten som tok seieren - Annemarie Madsen kjempet mot Helen Martinsen i store deler av løypen - og tok seieren på sikrere orientering mot slutten. I kortløypen var det heller ingen som klarte å tukte lederne - Liv Sylvi Meyer stakk av med seieren i dameklassen, mens Kjetil Damm ble beste herre.

Av JAN KOCBACH

(NB! Denne artikkelen er basert på uoffisielle resultater uten disk-sjekk!)

Vanskelig nattorientering
"Dette hadde jeg aldri klart alene," utbrøt en litt frustrert Helen Martinsen etter målgang - og forteller videre om hvordan hun fikk mye hjelp av å se vinneren Annemarie Madsen ute i skogen. Og det var ikke bare Helen som fikk problemer med bomming på Munkebotn denne onsdagskvelden. Mange fortalte om store bommer etter målgang - og særlig stisystemet på Munkebotn voldte mange problemer.

Selv vinneren i herreklassen, Rune Nygaard, hadde sine problemer, og mente etterpå at han hadde et par minutter bom tilsammen. Det samme gjaldt resten av tetklyngen blant herrene - og hadde en av de 6 herrene i teten løpt bomfritt gjennom ville nok det gitt en soleklar seier.

Nedenfor ser du løypen med undertegnedes veivalg tegnet inn i rødt.

Spennende kamp i herreklassen
Før start kunne man kjenne spenningen i luften - 6 mann ut på litt over et minutt - her kom det til å bli tett! Spenningen økte etterhvert som starten ble utsatt gang på gang. Først var starten satt til 21.00, deretter til 21.10, og ikke før 21.15 fikk første løper storme ut i skogen.

Rune sitt forsprang på 18 sekunder til Per Arne Aadland var spist opp allerede til 2. post, der Rune tapte sitt forsprang ved å løpe rundt til venste (se blå strek på kart). Forfølger Jan Kocbach - som gikk ut bare sekunder bak Per Arne, fikk ikke kontakt grunnet dårlig veivalg til 2. post (høyrevariant, se kart) og bom på posten. Istedenfor kom kveldens raskeste, Trygve Buanes opp i ryggen og forbi oppover den bratte bakken mot 3. post. Mye rart ble gjort på strekket til 4. post, men rekkefølgen her var fortsatt Rune Nygaard først, noen sekunder deretter fulgte Per Arne Aadland med Trygve Buanes like bak. Når disse løp ut av posten, kom en ny liten kø inn i posten - Jan Kocbach, tett fulgt av Bjarte Eikanger og Morten Westergaard. Dermed var fortsatt alle 6 løperne innenfor 1 minutt.

5 løpere jager sammen
Enda tettere skulle det bli - på 5. post havnet Rune i feil søkk, og dermed kom forfølgerne, som nå var blitt 5 løpere samlet, enda nærmere. Men 5 løpere samlet om natten er ikke alltid like bra for orienteringean. Med Per Arne i tet mot 7. post ble det litt for unøyaktig orientering, og Rune stjal seg til et lite ekstra halvminutts ledelse. Dermed ble det ikke kontakt ut på langstrekket, og Rune kunne fortsette sin kamp om seieren alene i teten...

Strekket til 8. post kunne blitt avgjørende, men ingen i teten klarte å løpe perfekt. Rune fant aldri stien, og bommet i tillegg litt inn i posten (som det forøvrig ble hevdet lå litt feil), og klarte derfor ikke å øke luken sin. Trygve løp fornuftig ut av posten og fikk dermed en luke til resten av feltet, men fikk en 15-sekunds bom inn i posten, og var derfor sammen med de andre på posten igjen. Jan, Bjarte og Morten kom samlet til posten omtrent samtidig som Trygve, mens Per Arne var sliten og prøvde seg på et omgående veivalg ned på veien som han tapte på.

4 forfølgere igjen
Dermed var det 4 forfølgere igjen - mens Rune fortsatte uforstyrret alene i teten. Strekket til 9. post skulle vise seg å bli avgjørende for hvem som tok 2. plassen. Her dro Trygve alene rett på - og den eneste han så siden var ryggen til Rune Nygaard. Jan med Bjarte i hælene dro til høyre for å løpe stien, men mistet stien og kom under stupene, måtte opp igjen, og tapte nok tetkampen på dette. Morten dro rett på - og kunne også fått kontakt med teten - men rotet på strekket, og kom ut til 9. post sammen med Jan og Bjarte. Disse tre var nå også ute av seierskampen - for den sto nå mellom Rune og Trygve.

Mann mot mann
"På 10. post var jeg bare noen sekunder bak Rune," fortalte Trygve ivrig etter målgang. "Da han løp ut av posten, kom jeg inn i posten," fortsatte han. Men luken på 10-15 sekunder ble for stor - Rune orienterte sikkert i tet - og Trygve kom aldri nærmere. Dermed kunne Rune løpe inn til seier, etter å ha ledet nesten fra start til mål. Etter Trygve ble det en spennende spurt om 3. plassen - som undertegnede avgjorde i sitt favør etter å ha stemplet som nummer 4 på den ene bukken på siste post.. På plassene deretter fulgte Bjarte Eikanger, Morten Westergaard og Per Arne Aadland.

Liv Sylvi Meyer og Kjetil Damm
I kort-løypen klarte de to som løp ut først på jaktstarten å holde sin ledelse. Dermed ble det seier til Liv Sylvi Meyer blant damene og Kjetil Damm blant herrene. Med til historien hører det at dagens løpsleder Helge Haugland egentlig skulle løpt først ut i herrenes kortløype - men duellen mellom Kjetil Damm og Helge Haugland ble vi altså snytt for...

Linker