[Innbydelse] [Resultater 00/01] [Resultater 99/00] [Påmelding] [Påmeldte]

Klart for spennende og tett jaktstart

NATTCUP 2000/2001, KRÅKENES: Onsdag den 14. mars er det klart for vinterens siste nattcupløp med start på Kråkenes i Langeskogen. Det blir jaktstart, der starttidene er regnet ut på bakgrunn av vinterens fem første nattcupløp. Løypene, og da særlig langløpen, byr på mye veivalgsproblematikk, så her kan det bli spennende med mange endringer i teten! Først ut i langløypen er Rune Nygaard og Helen Martinsen, mens det i kortløypen er Jens-Christian Eriksson og May Linga som skal ut først. Meld deg på nå!

Av JAN KOCBACH


Egner seg godt for nattorientering
Kartet som benyttes på vinterens siste nattcupløp er Bueskytterbanen-kartet til Bergens Turnforening i målestokk 1:5000. Kartet har et rikt stisystem, som har gjort det mulig å legge løyper med mange veivalgsmuligheter, samtidig som det er mulig å holde høy løpshastighet. Og på den krevende finorienteringen fra stiene og inn i postene er det lett gjort å få seg noen små æresrunder dersom man ikke senker farten tilstrekkelig. Men det er ikke alltid like lett å justere løpstempoet inn i postene på en jaktstart - når man vet at konkurrentene jager like bak! Ikke engang når man heter Rune Nygaard og er en av kretsens beste o-løpere, så lenge man vet at natteksperten Per Arne Aadland går ut 1 sekund bak, og veteranen Jan Fjærestad ytterligere 13 sekunder bak.

Ingen reprise fra i fjor
Helt sikkert er det at vi ikke får en reprise på fjorårets jaktstart, der Per Arne Aadland gikk ut ensom i tet - og klarte å holde unna for forfølgerne hele veien til mål. Så tett som det er i årets nattcup blir det nok mer spennende ute i skogen - og på samlingsplass også - siden det er lagt inn en publikumspost noen minutters løping før målgang.

Langløypen er 3.0 kilometer lang, og løypeleggeren antar en vinnertid på rundt 30 minutter. Kortløypen er på ca. 2 kilometer, og her er det atskillig lettere orientering enn i langløypen med alle poster innenfor 50 meter fra sti (men allikevel med noen utfordringer) - så vinnertiden her vil nok komme ned i rundt 20 minutter.

Tett blant herrene i langløypen
Klasse HA, den "lange" herreløypen, har vært den desidert største klassen på årets nattcup - og takket være kortere og mer fartsfylte løyper har det blitt atskillig tettere i år enn de foregående årene. Det ser man også tydelig på startlisten for den avsluttende jaktstarten:


1. Nygaard, Rune
Starttid: 00:24
(Gular)

Rune Nyaard er en av kretsens absolutt beste o-løpere, og en av dem som trener mest seriøst. Rune fikk sitt nasjonale gjennombrudd som orienteringsløper på natt-NM på Stord tidlig på 1990-tallet med medalje. I nattcupen kan han vise til en rekke enkeltseire, og hans beste sammenlagtplassering er 2. plassen i fjor. Rune sin styrke i forhold til hans argeste konkurrenter er nok hans løpskapasitet. Runes utfordring blir å holde hodet kaldt, og ta de riktige veivalgene.
2. Aadland, Per Arne
Starttid: 00:25
(Gular)

Per Arne Aadland var i flere år kretsens beste løper og har løpt mange gode stafetter for NTHI. Har trappet litt ned på treningen de siste par årene, men det ser ikke ut til å ha hatt stor innvirkning på formen hans på kortere løp. Vant klart i fjor, og har absolutt muligheten i år også.
3. Kocbach, Jan
Starttid: 00:38
(Fana)

Løypelegger, og deltar derfor ikke på jaktstarten.
4. Fjærestad, Jan
Starttid: 00:40
(Askøy)

Veteran - og har vært blant kretsens aller beste løpere i mange år. Sikker på orienteringen. Har vunnet flere nattcup-løp de siste årene, men ingen i år. Ikke så rask som Rune og Per Arne - så her må nok de andre gjøre noen småfeil skal Fjærik gå helt til topps.
5. Eikanger, Bjarte
Starttid: 00:44
(Gular)

Kretssekretær - med mye tid til trening. En av de i kretsen som trener mest, og er derfor veldig løpssterk. Men bommer litt for mye. Med bare 20 sekunder frem til Rune kan han fort få kontakt - og da kan alt skje!
6. Eikanger, Tom
Starttid: 01:19
(Gular)

Broren til Bjarte Eikanger har tidligere vært en svært habil løper på NTHI sine stafettlag - men har trappet ned treningen noe siden den gang. Har allikevel gjort en rekke sterke nattløp på nattcupen, så Tom har absolutt muligheten til å løpe seg litt oppover på listen.
7. Daltveit, Memund
Starttid: 01:47
(Fana)

Memund Daltveit er som Jan Fjærestad skikkelig veteran - men er ikke like sikker på orienteringen.
7. Hermansen, Trygve
Starttid: 01:47
(Østmarka)

Svært god o-løper fra østlandet - men ikke så god i Bergens-terreng?
9. Westerheim, Kenneth
Starttid: 01:56
(Gular)

Kenneth er veldig løpssterk, selv om han sier at han trener lite. Går ofte litt for fort, slik at det enten går veldig bra eller veldig dårlig. Men med et topp løp kan han fort få kontakt med teten - og da er også seieren innen rekkevidde.
10. Matthey, Thierry
Starttid: 02:14
(Gular)

Treningsvillig sveitser - kan løpe veldig sterke løp, men ikke 100% sikker på orienteringen i Bergens-terreng enda....
11. Buanes, Trygve
Starttid: 02:21
(Viking)

Ung og treningsvillig. Hadde beste tid i jaktstarten på fjorårets nattcup. Trygve løper ofte godt på fellesstarter og jaktstarter, og vant blant annet to-mila i Samnanger i fjor høst.

Resten av startlisten finner du her.

Tett også i de andre klassene
Også i de andre klassene er det tett. I DA er det fire dameløpere som kan ha muligheten til å ta hjem seieren - selv om undertegnede har juniorlandslagsløper og fjorårsvinner Annemarie Madsen, som starter bare 12 sekunder bak den løpssterke lederjenten Helen Martinsen fra Stord, som favoritt. Mari Bergsvåg som har 1.44 å ta igjen på Helen Martinsen og Kristin Høydalsvik som har 2.41 å ta igjen på Helen Martinsen må nemlig også regnes med blant outsiderne. Etter disse fire følger Karianne Strømme som bare har to tellende løp, Liv Ormberg og Birgitte B. Madsen.

Det blir jaktstart også i kortløypen - og her er det bedriftsløperne som er i teten blant herrene. HSI sin Jens-Christian Eriksson ligger i tet, 30 sekunder foran Petter D. Hjellvik (NOVITBIL) og ytterligere 1.08 foran Stein Ove Dyngeland (Statoil). Disse tre har god margin ned til Harald Haugan (BT), Tom Pedersen (Viking) og Håkon Woldsdal (Gneist).

I den korte dameløypen er May Linga i tet etter seire i 2. og 5. løp. 29 sekunder bak May Linga ligger Kirsten Grevskott med seier i det 1. løpet og på 3. plass, ytterligere 43 sekunder bak, ligger Liv Sylvi Meyer som har seier i det 4. løpet. På 4. plass ligger Grete Lind som vant det 3. løpet. Alle disse 4 ligger innenfor 2.22 - så her kan det også bli spennende i teten.

Pressen kommer?
Bergens Tidende har meldt sin ankomst med journalist og fotograf for å se hvor artig natt-orientering kan være - så her er det bare å møte opp! Særlig de unge (Varegg!) og de eldre bør kjenne sin besøkelsestid her....

Resultater

Påmelding til løpet
Meld deg på til natt-cup løpet her innen midnatt mandag 12. mars.

Linker